• Jul
  • 04
  • 2015
  • En 14:e plats i SRS A för Orient Express i ÅF Offshore Race.

580-pAFOR-2015-3655-Bugia-Bianca

Den klassiska kappseglingen runt Gotland har i år erbjudit bra förutsättningar med mycket solsken och bra vindar – åtminstone inledningsvis. Söndagen och måndagen bjöd på snabb kappsegling ut ur skärgården och ner mot Gotland. De snabbaste båtarna var tillbaka i målet vid Sandhamn mindre än två dygn efter starten.

Orient Express gick i mål sent på tisdag kvällen utanför Sandhamn, vi var 6:e båt i mål en fantastik prestation.

Det blev ett relativt enkelt race utan hårda vindar, utan regn, ett skönt race för de flesta.

Det visar inte minst det mycket låga antalet DNF. Bara sex båtar har brutit tävlingen i år.

Starten inne på strömmen var stundtals knepig när vinden dog ut helt, men några sjömil längre ut blev det bättre vindar och hela flottan nådde Sandhamn på rekordtid.

Fantastisk publik! De slutliga siffrorna är inte klara ännu men allt pekar mot 190.000-200.000 besökare på Skeppsholmen och lägg därtill alla som såg båtarna passera hela vägen ut genom skärgården i ett fantastiskt väder, äntligen har segling blivit en arenasport!

Väl ute på havet fanns ett vägval att göra. Vi räknade med att vinden väntades vrida mot väst och därför borde man hålla sig en bit väster om rhumbline. First 40.7 Aida, vinnare i ORCi B gick långt ut till väster innan de slog söderut. Lika så vinnaren i Classic Ballad. Här avgjordes racet för många.

Vinden vred sedan tillbaks mot sydväst och det blev kryss söderut mot Hoburgen.

Efter Hoburgen blev det en lång undanvindsbog upp mot mål, i alla fall för de första båtarna. Vinden avtog sakta men säkert och vred mot väst. De sedvanliga blekena uppstod vid Fårö och Gotska Sandön. Några båtar tappade stort i dessa områden. De som smet nära land vid Fårö tappade mera än de som gick längre ut uppfattade jag det som.

Några få valde också att gå väster om Gotska Sandön, något som i de flesta fall inte lönade sig.

Vi  han sedan i mål innan den väntade fronten från norr drog ner över fältet. Vinden avtog och vred mot. Det blev några timmars guppande nära Almagrundet för många båtar dock inte för oss som redan var i mål. Att guppa i bleke vid Alma är det många som gjort!

Bugia Bianca från Västerås vann den stora mästerskapsklassen (ORCi) medan Pac-Man från Stockholm tog hem segern i breddklassen (SRS).

Bugia Bianca är en modern Swan 70:a som ägs och seglas av Marcus Wallenberg. Med sig ombord hade han flera duktiga och rutinerade seglare som exempelvis Magnus Woxén, Calle Hennix, Lasse Tapper och Olle Jo Johansson

Som vanligt tar det roliga slut för fort. Men det kommer ett nytt ÅFOR nästa år.

Stort tack till alla som hjälpt oss att genomföra tävlingen, vårt event Seglarbaren på Cafét och Öppen båt på Lördagen.

Speciellt tack går till Abbe och Mikael på Café Opera, Lotta och Jeanette på Gooh, Bernie på Proffslampor.se ochAnnika på Gill

Vår besättning: Staffan, Ola, Lillemor, Ita, Anders, Johan, Lennart, Urbain samt David

 

Ita

Skipper Orient Express

Add Comment